Energieffektivt fossilfritt flyg i regional kollektivtrafik för en grön omställning (NORRFLYG)

I den gröna omställningen, speciellt i norra Sverige, efterfrågar industrin arbetskraft, specialister och kvalificerad utrustning från allt större omland. Omställningen kräver bostadsbyggande men även nya kommunikations- och transportmöjligheter. Järnvägar är energieffektiva men tar liksom bostadsbyggande lång tid att etablera. Flyglinjer kan startas snabbare och är flexibla. Flygplatser finns och ett fossilfritt flyg skulle kunna ge stöd för den gröna omställningens behov av breddade transportmöjligheter.
Men i Sverige är flyg inte, som till exempel i Norge, en del av den regionala kollektivtrafiken. När ett fossilfritt flyg blir tekniskt tillgängligt hindrar institutionella brister och regleringar flyget att ta en viktig roll för lokal och regional kommunikation.
Vi visar hur dessa brister kan åtgärdas, vi modellerar och identifierar ett regionalt energieffektivt nätverk för flyg som kan bredda utbudet av kollektivtrafik i norra Sverige till stöd för den gröna omställningen.

Jonas Westin
Umeå universitet
jonas.westin@umu.se
Projektinformation
Deltagare
Umeå universitet
VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut
Tidplan
April 2024 - mars 2026
Total projektkostnad
3 618 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01429
Fler projekt

Ett bioraffinaderi för insekter som en strategi för att låsa upp närings- och energipotentialen i samlokaliserade industriella sidoströmmar av lignocellulosa (UNLOCK)
Det här projektet syftar till att nå EU:s förnybartdirektiv RED II (Renewable Energy Directive) genom att omvandla bryggerirester (BSG) till avancerade biobränslen…
Projektledare: Paul Christakopoulos
Pågående

Klassificering och hållbarhetskriterier för förnybara drivmedel i EU – vad gäller egentligen?
I syfte att bidra till en ökad användning hållbara bränslen har EU infört förnybartdirektivet (RED). För att säkerställa att bränslen är hållbara…
Projektledare: Karin Pettersson
Pågående

Framtida leveranser från kemisk massaindustri – elflexibilitet, gröna produkter eller negativa utsläpp?
Projektet syftar till att analysera samspelet mellan kemisk massaindustri och övriga energisystemet för olika framtida energiscenarier. Projektet kommer att undersöka olika alternativ…
Projektledare: Filip Johnsson
Pågående