Delignifiering av avfallsved
Medvetenheten om att biomassa är en begränsad resurs ökar idag och leder till olika typer av åtgärder för att förbättra resurseffektiviteten. Men när träavfall förbränns går värdefull biomassa upp i rök som istället skulle kunna omsättas som byggstenar i en rad högvärdesprodukter.
För att komma åt dessa byggstenar behöver träavfall gå igenom separationsprocesser i exempelvis massabruk. Det är inte känt hur denna råvara kommer att bete sig under en etablerad separationsprocess såsom deligninfiering/massakok.
Detta kommer att adresseras i projektet som samlar kompetenser och perspektiv från akademisk forskning, massaindustrin och materialåtervinning.
Särskilt fokus kommer att läggas på att identifiera råvarans avvikelser från processbeteendet hos färsk ved, såsom kemikalieåtgång, delignifieringskinetik och den resulterande massans och ligninets egenskaper.
Resultaten från projektet kommer att ligga till grund för analys av processkrav för att ta in träavfall som råvara.
Merima Hasani
Chalmers
merima.hasani@chalmers.se
Projektinformation
Deltagare
Chalmers
Södra
Ragn-Sells
Tidplan
December 2023 - december 2025
Total projektkostnad
2 745 428 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01096
Fler projekt
Substitution av fossilt kol med lignin i ugnselektroder för metallurgisk industri
Den metallurgiska industrin använder i dag stora mängder fossilbaserat kol. Tillverkning av anoder och katoder för aluminiumindustrin är den största konsumenten av…
Projektledare: Peter Rättö
Pågående
Markberedning och bioenergiuttag: Hur påverkas kolförråd i mark och biomassa efter tio år?
Markberedning främjar trädtillväxt och bygger snabbare kolförråd i trädbiomassan. Skörd av avverkningsrester, som grot och stubbar, ökar bioenergiuttaget från skogen. Båda åtgärderna…
Projektledare: Monika Strömgren
Pågående
Ändamålsenlig biobränsleproduktion och logistik på terminaler och vid industri
Projektets övergripande syfte är att ta fram kvalitetssäkrad kunskap som direkt kan tillämpas i praktiken och som medger ökad effektivitet i tillförselkedjan…
Projektledare: Erik Anerud
Pågående