Intensiv skörd genom upprepade helträdsuttag i skogsekosystem – effekter på stamtillväxt, kolförråd och tillväxt i nästa skogsgeneration
Att nyttja biomassa från skogen spelar en ledande roll för att Sverige ska bli en fossilfri och biobaserad ekonomi. Tillgången på biomassa beror på tillgänglig areal, biomassaförråd, tillväxt och intensiteten i skörden.
Med denna studie vill vi undersöka hur skördeintensiteten påverkar skogsmarkens långsiktiga produktionsförmåga och om näringskompensation behövs för hög och varaktig primärproduktion av biomassa.
I tre långtidsförsök studeras den 40-åriga effekten på stamtillväxt och skogsekosystemens kolförråd av helträdsskörd (uttag av grenar och toppar, dvs grot) jämfört med stamskörd (grot lämnas kvar) efter upprepad gallring, samt kompenserande näringstillförsel. Därefter avverkas och återetableras försöken med samma behandlingar för att fortsätta att följa effekterna i nästa skogsgeneration.
Projektet bidrar med kunskap om skörd av olika intensitet och om skörden kräver näringskompensation, viktig kunskap för att avgöra om intensiv skörd av biobaserad råvara från skogsekosystem är långsiktigt hållbar.
Felicia Dahlgren Lidman
Skogforsk
felicia.lidman@skogforsk.se
Project information
Deltagare
Skogforsk
Tidplan
Januari 2024 - december 2027
Total projektkostnad
3 601 220 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01058
Fler projekt
Hållbar biobaserad furanplattform för koldioxidsnål industri
Det krävs en snabb övergång från fossil- till biobaserad ekonomi där förnybara biomassarester och avfallsströmmar blir den industriella råvaran, för att Sverige…
Projektledare: Rajni Hatti-Kaul
Pågående
Mönsterbrytande försök för effektivisering av bioaska som hållbar resurs
Det här projektet syftar till att effektivisera återförsel av biogena askor till skogsmark, men även att studera hur olika askors transformation påverkar…
Projektledare: Mikael Thyrel
Pågående
Delignifiering av avfallsved
Medvetenheten om att biomassa är en begränsad resurs ökar idag och leder till olika typer av åtgärder för att förbättra resurseffektiviteten. Men…
Projektledare: Merima Hasani
Pågående