Ökad biologisk mångfald, sociala värden och hållbarhet genom flermålsskötsel av täta ungskogar i kombination med skörd av lågvärdig biomassa till bioenergi (BIOSkötsel)

Detta projekt ämnar att
- lösa en del av de målkonflikter som idag råder mellan skogsägare och renskötare vad gäller skötsel av täta ungskogar som sammanfaller med renbetesmark
- öka potentialen att nyttja lågvärdig biomassa för ökat behov av biobränslen
- öka förståelsen för hur precisionsskötsel kan bidra till att nå hållbarhetsmålen.
Syftet med projektet är att ta fram ny kunskap på hur flermålsanpassad gallring kan utföras i täta ungskogar (röjnings- och gallringsbestånd) för att på beståndsnivå nå produktionsmål av både marklav och trädbiomassa.
Projektet är tvärvetenskapligt och genomförs genom två doktorandprojekt med handledning av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU och Umeå universitet och tillsammans med experter vid Sveaskog och Svenska Samernas Riksförbund m.fl.
Genom utbildning av två doktorer, workshops, seminarier och exkursioner mm. ökar och sprider vi den tvärvetenskapliga kompetensen inom skogsskötselmetoder och system för flera mål och dess effekter och potential.

Dan Bergström
Sveriges lantbruksuniversitet SLU
dan.bergstrom@slu.se
Projektinformation
Deltagare
SLU
Umeå universitet
Sveaskog
Svenska Samernas Riksförbund
Tidplan
December 2023 - december 2027
Total projektkostnad
10 928 024 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01057
Fler projekt

Energieffektiv återvinning av resursen avloppsslam genom pyrolys
Avloppsslam är en biobaserad resurs som innehåller fosfor, kalium och kol. Idag sprids slammet till stor del på åker varigenom dessa ämnen…
Projektledare: Ida Sylwan
Slutförd: 2025-05-31

Effektiv användning av biomassa för ett robust och klimatvänligt energisystem
Bioenergi är förnybar, kan erbjuda flexibel kraft i elsystemet och inhemskt producerade bränslen. Dock riskerar användning av bioenergi att orsaka växthusgasutsläpp på…
Projektledare: Lina Reichenberg
Pågående

Uppskalning och implementering av anaerob fermentering av restströmmar från skogsindustrin till 2,3-butandiol och glycerol
Kemiindustrin står för ca 14 procent av industriella växthusgasutsläpp och är den industri som använder mest fossil olja. Detta projekt har som…
Projektledare: Gustav Sjöberg
Pågående