Potentialen hos ett biobaserat “betongbläck” för hållbar 3D-utskrift: granskning och perspektiv
I den svenska regeringens klimathandlingsplan för 2019 understryks behovet av att skapa en gemensam förståelse för övergången till bioekonomi och kunskap om efterfrågan på olika typer av biomassa.
Projektet föreslår en omfattande analys av en biobaserad lösning på den miljöbelastning som skapas av byggsektorn. Potentialen i att ersätta traditionella betongingredienser med biobaserade material, till exempel biobindemedel och biotillsatser, studeras för tillämpning i energieffektiv 3D-utskriftsteknik.
En systematisk genomgång, kombinerad med metaanalys och livscykelanalys, föreslås för att identifiera forskningsluckor och framtida utvecklingsvägar. För att redovisa utvecklingen av den nationella bioekonomin genomförs en undersökning bland olika intressenter.
På lång sikt kan den kunskap som samlas inom projektet underlätta skapandet av nya biobaserade värdekedjor, bidra till energi- och klimatmålen och uppfylla EU:s bioekonomistrategis mål 3, 4 och 5:
- Minska beroendet av icke-förnybara resurser
- Begränsa och göra anpassningar till klimatförändringar
- Stärka den europeiska konkurrenskraften och skapa arbetstillfällen
Workshop om biobaserad betong
Den 3 december 2024 anordnas en workshop med syftet att utforska rollen för biobaserad betong inom bioekonomin. Internationella experter kommer att dela med sig av sin forskning och sina idéer om bland annat 3D-utskrifter av biobaserad betong, bioreceptiv betong, cementbaserade material av cellulosa samt bioaska och biokol i betong.
Workshopen erbjuder möjlighet att lära sig mer om hur biobaserad betong minskar miljöpåverkan, sparar resurser och driver innovation inom byggsektorn.
Se ett preliminärt program här.
Registrera dig här: Workshop on bio-based concrete
Magdalena Rajczakowska
Luleå tekniska universitet
magdalena.rajczakowska@ltu.se
Projektinformation
Deltagare
LTU
Tidplan
Januari - december 2024
Total projektkostnad
911 637 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-00839
Fler projekt
Träpulvereldning i direktuppvärmda spannmålstorkar för ökad resurseffektivitet och fossilfrihet
Träpulver behöver inte utgöra risk för livsmedelssäkerheten I det här projektet har en testtork för spannmål utvecklats som använder träpulver som bränsle,…
Projektledare: Susanne Paulrud
Slutförd: 2023-03-10
Järnsand som bäddmaterial för fluidbäddförbränning
Det här projektet undersöker möjligheten att använda järnsand (granulerad slagg från kopparframställning) som bäddmaterial för fluidbäddförbränning. Järnsand är en biprodukt med lågt…
Projektledare: Magnus Rydén
Pågående
Bioraffinering av skogsrester för produktion av fossilfria flygbränslen via en tvåstegsprocess – Förbättra processens aromatiska selektivitet
Projektet fokuserar på utveckling av en ny tvåstegsprocess för att producera fossilfria jetbränslen från skogsrester. Detta skulle ge ett sätt att komplettera…
Projektledare: Louise Olsson
Pågående