GotBio: Potential för biobaserad energi i koldioxidneutrala scenarier på Gotland
Gotland har fått i uppdrag att driva på omställningen genom att agera pilotområde för ett hållbart energisystem. Industrin och transportsektorn bidrar till en stor del av koldioxidutsläppen på ön. I framtiden kommer industri-, transport-, el- och värmesektorerna att vara mer sammankopplade och var och en av dessa sektorer kan inte studeras isolerat från de andra.
Syftet med projektet är att undersöka den långsiktiga potentialen och synergierna mellan biogas och vätgas och deras biprodukter för användning inom industri- och transportsektorn ur ett övergripande systemperspektiv. Målet är att vidareutveckla en optimeringsmodell för energisystemet, där scenarier för koldioxidneutralitet på Gotland analyseras.
Modellen bygger på den modell som används i det inom forskningsprogrammet Termo pågående GotHeat-projektet, som fokuserar på värmesektorn på Gotland. Energisystempåverkan av biogas- och vätgasanvändning i industri- och transportsektorerna för de olika scenarierna analyseras också.
Sofia Klugman
IVL Svenska Miljöinstitutet
sofia.klugman@ivl.se
Projektinformation
Deltagare
IVL
Norwegian Hydrogen
Uppsala universitet
Region Gotland
Brogas AB
Tidplan
November 2023 - december 2024
Total projektkostnad
1 660 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2023-00835
Fler projekt
Resurseffektiva värdekedjor genom askåterföring till snabbväxande lövträd för ökad biomassaproduktion
Askåterföring till snabbväxande lövträdsplanteringar har en potential att generera en årlig produktion av 45 TWh innan 2045, varav 30 TWh möjliggörs genom…
Projektledare: Henrik Böhlenius
Pågående
Utvärdering av industriell symbios mellan vattenbruk och vätgasanläggning i Alby
Fiskodling tar vara på värme och syre från vätgasfabrik I den här studien har process, hållbarhet, produktionskostnad och hantering av restprodukter undersökts…
Projektledare: Elena Petukhovskaya
Slutförd: 2024-03-15
Alla värdens skog – metoder för inventering och värdering av skogens olika nyttor
Skogen förväntas åstadkomma mycket, från att vara en förnyelsebar resurs och skapa biologisk mångfald till att binda in koldioxid och främja psykisk…
Projektledare: Maria Iwarsson Wide
Pågående