Maximera biogasproduktionen med efterbehandlingstillämpningar

Anaerob rötning är en hållbar process som kombinerar avfallshantering, återvinning av näringsämnen och produktion av ren energi. En betydande del av råvarans energipotential förblir dock outnyttjad i rötresterna, vilket resulterar i suboptimal metanåtervinning och övergripande processeffektivitet.
Detta projekt föreslår att utvärdera effekten av efterbehandlingar på rötade material från olika råvaror, såväl som deras kostnadseffektivitet, genom en systematisk översikt och metaanalys. Resultaten kommer att ge värdefulla insikter för forskare, vilket gör det möjligt för dem att optimera forskning efter behandling. Dessutom kommer industrins intressenter, inklusive utrustningstillverkare och teknikutvecklare, att kunna tillämpa projektets resultat för att utveckla mer effektiva och kommersiellt gångbara lösningar.
Artiklar
Inom ramen för projektet har följande artiklar hittills publicerats:

Alex Enrich Prast
Linköpings universitet
alex.enrich.prast@liu.se
Projektinformation
Deltagare
Linköpings universitet
Tidplan
Oktober 2023 - december 2024
Total projektkostnad
1 313 400 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-00827
Fler projekt

Potentialen hos ett biobaserat “betongbläck” för hållbar 3D-utskrift: granskning och perspektiv
I den svenska regeringens klimathandlingsplan för 2019 understryks behovet av att skapa en gemensam förståelse för övergången till bioekonomi och kunskap om…
Projektledare: Magdalena Rajczakowska
Pågående

FOUNDATIONS
Ny teknik utlovar högre utbyte från hållbar och lokalt framställd biomassa Phoenix Biopowers BTC-teknik, Biomass-fired Top Cycle, möjliggör att på ett flexibelt…
Projektledare: Michael Bartlett
Slutförd: 2023-03-01

Odling av hållbar energi och ett stärkt svenskt jordbruk genom en ny oljegröda
Projektet är ett första viktigt steg i att utveckla en helt ny, biobaserad värdekedja för förnybara bränslen och protein i Sverige. Forskare…
Projektledare: Cecilia Hammenhag
Pågående