Effektiv syntesgasrötning av förgasad träråvara
Aktiviteterna i detta projekt avser bidra till utveckling av effektiv biologisk metanisering av förgasad träråvara i en unik “solid state”-reaktor, nyutvecklad och patenterad av Q Power.
Genom termisk förgasning av skogsrester/avfall, rivningsvirke, park- och trädgårdsavfall m.m. görs kol- och väteinnehållet i de lignocellulosarika materialen tillgängligt för mikrober och därmed biologisk omvandling till metan. På så sätt breddas råvarubasen för framställning av biometan.
Potentialen för dessa material har skattats till 59 TWh/år. Syntesgasrötning möjliggör kostnadseffektiv produktion även i mindre skala, <20 MW, vilket medför fördelar så som att
- Det blir lättare att säkra upp råvarutillförsel och logistiken blir enklare.
- Det blir lättare att matcha överskottsvärme från förgasningsprocessen med lokalt värme- och ångbehov.
- Den ekonomiska risken blir lägre.
Projektet förväntas möjliggöra kommersialisering till 2030, fördubbla den svenska biogasproduktionen inom 15 år och bidra till ökad självförsörjningsgrad.
Mer om projektet
Projektet har en egen webbplats med mer information och nyheter.
I maj 2024 genomfördes en projektkonferens inom ramen för årets upplaga av REGATEC. Presentationerna som hölls finns tillgängliga här.
En pressrelease tillkännagav i juni 2024 att Q Power, Cortus och Biokraft International går samman i projektet för att testa biobaserad metanproduktion från förgasat träavfall.
Jörgen Held
Baltic Energy Innovation Centre
info@beic.nu
Projektinformation
Deltagare
Baltic Energy Innovation Centre
Q Power Oy
Linköpings universitet
Nordvästra Skånes Renhållnings AB
Scandinavian Biogas Fuels AB
Cortus AB
Tidplan
Januari 2023 - juni 2025
Total projektkostnad
6 925 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00570
Fler projekt
Markberedning och bioenergiuttag: Hur påverkas kolförråd i mark och biomassa efter tio år?
Markberedning främjar trädtillväxt och bygger snabbare kolförråd i trädbiomassan. Skörd av avverkningsrester, som grot och stubbar, ökar bioenergiuttaget från skogen. Båda åtgärderna…
Projektledare: Monika Strömgren
Pågående
Framtidens biodrivmedelsproduktion i EU – potentialer, tekniker och styrmedel
Biodrivmedelsmarknaden i EU är under snabb förändring. Förändringar i policylandskapet till följd av ökade klimatambitioner förväntas öka efterfrågan på biodrivmedel. Om den…
Projektledare: Jonas Zetterholm
Pågående
Ändamålsenlig biobränsleproduktion och logistik på terminaler och vid industri
Projektets övergripande syfte är att ta fram kvalitetssäkrad kunskap som direkt kan tillämpas i praktiken och som medger ökad effektivitet i tillförselkedjan…
Projektledare: Erik Anerud
Pågående