Resurseffektiv förädling av restström i anslutning till tillverkning av kortfibermassa

Björkbark innehåller en mängd olika komponenter med olika egenskaper och karaktär. Alla dessa är intressanta som grund för att utveckla nya biobaserade material. Reselo har tagit fram en process för skapa ett gummimaterial, Reselo Rubber, som inte kompromissar med prestanda.
Projektet har undersökt möjligheterna att sätta upp en produktionsanläggning i anslutning till tillgänglig infrastruktur vid ett befintligt bruk som producerar minst 20 000 ton björkbark årligen. Projektet behandlade följande områden:
- Kostnadseffektiv processdesign
- Undersökning och utvärdering av värdekedjan
- Positionering i förhållande till nuvarande och kommande lagar och regelverk
- Lokal påverkan på samhälle och miljö
Projektets resultat förväntas ha mycket stor påverkan på företagets framtida strategi för kommersialiseringen, bland annat genom att bidra till en djupare förståelse för värdekedjans kostnadsdrivande komponenter och hur kunderbjudandet kan anpassas för en accelererad implementering av Reselo Rubber i slutproduktion.
Reselo i media
Reselo har synts i media vid ett flertal tillfällen. Här är ett urval av artiklar:
- De siktar på grönare däck – med gummi av björknäver
Artikel i Ny Teknik (betalvägg), publicerad 27 september 2023. - Reselo – ersätter syntetiskt gummi med näver
Artikel av Patent- och registreringsverkets serie “Företagare berättar”, publicerad i februari 2024. - De gör gummi av bark – inleder samarbete med Polestar och Volvo
Artikel i Dagens industri, publicerad 31 januari 2024.
Projektet presenterades vid webbinariet “Vägen till kommersialisering av biobaserade innovationer” den 20 oktober 2023. Här kan du ta del av bilderna:

Josefin Larsson
Reselo AB
josefin@reselo.se
Projektinformation
Deltagare
Reselo AB
Tidplan
September 2022 - augusti 2023
Total projektkostnad
1 000 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00601
Fler projekt

Biogasproduktion från pelleterad och briketterad halm, vägkantsgräs och vass
EU-kommissionen har ett mål att uppnå 350 TWh producerad biometan till 2030 och i Sverige föreslås ett mål på 10 TWh biogas…
Projektledare: Anders Hjort
Pågående

Intensiv skörd av biomassa från skogsekosystem och behov av näringskompensation – ny kunskap till riktlinjer för hållbart biomassauttag
Att nyttja biomassa från skogsekosystem är en väg för Sverige att bli en fossilfri välfärdsnation med biobaserad ekonomi. Möjlig omfattning beror på…
Projektledare: Lars Högbom
Pågående

Biobaserat grafen för energilagring – demoanläggning
Ånge kommun kan bli hemvist för biobaserad grafenproduktion Ligninbaserat grafen kan utgöra ett additiv som kan öka prestandan i batterier, samtidigt som…
Projektledare: Malin Alpsten
Slutförd: 2024-08-31