Uppskalning och implementering av anaerob fermentering av restströmmar från skogsindustrin till 2,3-butandiol och glycerol

Kemiindustrin står för ca 14 procent av industriella växthusgasutsläpp och är den industri som använder mest fossil olja. Detta projekt har som mål att adressera dessa utmaningar, och bidra till en hållbar och cirkulär bioekonomi, genom att konvertera restströmmar av lignocellulosa till värdefulla biobaserade kemikalier.
I projektet kommer Sekab att använda sin CelluAPP® teknologi för att konvertera restströmmarna till sockerarter, som sedan fermenteras till plattformskemikalierna 2,3-butandiol (23BD) och glycerol med hjälp av KTH:s modifierade jäststam. Glycerol är en nyckelkomponent i Sustainalubes smörjmedel, ett grönt alternativ till petroleumbaserade oljor, medan 23BD kan utöka Sekabs produktportfölj, bland annat genom konvertering till butadien.
Den uppskalade fermenterings- och reningsprocessen kommer att ha stark kommersialiseringspotential och bidra till konkurrenskraftig produktion av biobaserade kemikalier på de svenska och europeiska marknaderna, samt bidra till en fossilfri framtid.
Gustav Sjöberg
KTK Kungliga tekniska högskolan
gustavsj@kth.se
Projektinformation
Deltagare
KTH
SEKAB BioFuels & Chemicals AB
Sustainalube AB
Tidplan
Januari 2025 - december 2027
Total projektkostnad
8 938 977 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-02944
Fler projekt

Gråal som en potential för ökad energiinriktad produktion i Sverige – utvärdering av avkommeförsök och omställning till långsiktiga produktions- och skötselförsök
Snabbväxande lövträd har lyfts fram som ett viktigt bidrag till en ökad biomassaproduktion. Gråalen kan vara ett härdigt alternativ för odling i…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående

Klimatpåverkan av koleffektiva skogsbaserade värdekedjor
Biomassa kan användas som råvara för att producera olika förnybara bränslen och kemikalier. Projektet undersöker hur skogsrester och industriella sidoströmmar effektivt kan…
Projektledare: Olivia Cintas Sanchez
Pågående

Möjliga värdekedjor för biobaserad plast
I dagsläget råder brist på lämplig biobaserad råvara för att täcka det behov och den efterfrågan som finns för biobaserad plast. Målsättningen…
Projektledare: Kerstin Jedvert
Pågående