Uppskalning och implementering av anaerob fermentering av restströmmar från skogsindustrin till 2,3-butandiol och glycerol

Kemiindustrin står för ca 14 procent av industriella växthusgasutsläpp och är den industri som använder mest fossil olja. Detta projekt har som mål att adressera dessa utmaningar, och bidra till en hållbar och cirkulär bioekonomi, genom att konvertera restströmmar av lignocellulosa till värdefulla biobaserade kemikalier.
I projektet kommer Sekab att använda sin CelluAPP® teknologi för att konvertera restströmmarna till sockerarter, som sedan fermenteras till plattformskemikalierna 2,3-butandiol (23BD) och glycerol med hjälp av KTH:s modifierade jäststam. Glycerol är en nyckelkomponent i Sustainalubes smörjmedel, ett grönt alternativ till petroleumbaserade oljor, medan 23BD kan utöka Sekabs produktportfölj, bland annat genom konvertering till butadien.
Den uppskalade fermenterings- och reningsprocessen kommer att ha stark kommersialiseringspotential och bidra till konkurrenskraftig produktion av biobaserade kemikalier på de svenska och europeiska marknaderna, samt bidra till en fossilfri framtid.

Gustav Sjöberg
KTK Kungliga tekniska högskolan
gustavsj@kth.se
Projektinformation
Deltagare
KTH
SEKAB BioFuels & Chemicals AB
Sustainalube AB
Tidplan
Januari 2025 - december 2027
Total projektkostnad
8 938 977 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-02944
Fler projekt

Effektiv produktion av hårt kol från modifierat lignin
Den storskaliga användningen av natriumjonbatterier (eng: Sodium Ion Batteries, SIB) förväntas bidra till realiseringen av ett fossilfritt samhälle som är beroende av…
Projektledare: Habtom Desta Asfaw
Pågående

Biogasbaserad reservkraftstjänst
Egen rådighet över biogasbaserad reservkraft värdesätts högt Projektet har utrett tekniska, marknadsmässiga och ekonomiska förutsättningar för ett fullservicekoncept för reservkraftsaggregat på biogas….
Projektledare: Steve Karlsson
Slutförd: 2024-04-30

Skogsproduktion, klimatnytta och hållbarhet – Effekter av 42 års kvävegödsling i ett fältförsök i Västerbottens län
Syftet med projektet är att belysa möjligheter och konsekvenser av att gödsla skog med olika intensitet. I ett biobaserat samhälle kan gödsling…
Projektledare: Eva Ring
Pågående