Överskottsel för biogasproduktion genom intermittent vätgasinjektion i efterrötkammare

På vägen mot att mildra den globala uppvärmningen och fasa ut fossila energikällor, utgör sol- och vindkraft en allt större andel av den producerade elektriciteten. Dessa källor är svåra att planera för eftersom de är väderberoende, vilket leder till fluktuerande elpriser. I situationer med hög produktion utan matchande efterfrågan är det möjligt att använda den billiga överskottselen för att producera väte (H2) genom elektrolys av vatten (power2gas). Men infrastrukturen för H2 är dyr. Det finns en möjlighet att i stället tillsätta H2 till befintliga biogasanläggningar.
Detta projekt kommer att fokusera på att utveckla en prisvärd och ny metod för att införa H2 i biogasanläggningar för omvandling till bio-metangas. Den teknik som föreslås i projektet är in-situ metanering i efterrötkammare. Vår hypotes är att det kan omvandlas effektivt utan att riskera den övergripande biogasprocessen. In-situ metanering i efterrötkammare är ännu inte så väl studerat, och mer kunskap behövs för att skapa en kostnadseffektiv process.

Jan Moestedt
Tekniska verken i Linköping AB
jan.moestedt@tekniskaverken.se
Projektinformation
Deltagare
Tekniska verken i Linköping AB
Linköpings Universitet
Sveriges lantbruksuniversitet
Uppsala Vatten och Avfall AB
Tidplan
December 2024 - december 2027
Total projektkostnad
6 216 087 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-03024
Fler projekt

Hållbara flygbränslen från termokatalytisk uppgradering av lignin och ligninderivativ: utveckling av bioraffinaderikatalysatorer och reaktionssystem
Projektet syftar till att utveckla en kostnads- och resurseffektiv uppgraderingsteknologi för lignin. Det slutliga målet är att bidra till en hållbar framställning…
Projektledare: Ole Reinsdorf
Pågående

Hydrokolsförstärkt biogasproduktion, HyBio
Med ny teknik vill vi undersöka möjligheten att kraftigt öka metanproduktionen när organiskt material rötas. Helt nya studier visar att hydrokol kan…
Projektledare: Maria Sandberg
Pågående

Uppskalning och implementering av anaerob fermentering av restströmmar från skogsindustrin till 2,3-butandiol och glycerol
Kemiindustrin står för ca 14 procent av industriella växthusgasutsläpp och är den industri som använder mest fossil olja. Detta projekt har som…
Projektledare: Gustav Sjöberg
Pågående