Optimering av högtempererade termokemiska omvandlingsprocesser av biomassa i realtid

Variation av operativa parametrar är bland de mest kritiska osäkerheterna för termokemiska omvandlingsprocesser i praktiken. Diagnostik och återkopplingsstyrning utifrån dessa variationer kan inte bara förbättra prestanda av dagens processer, utan också bana vägen för nya processer med biomassa och ökad användning av utmanande biobränslen.
Vi ämnar utveckla och implementera ny mjukvara som integrerar sensorer baserade på justerbar diodlaserbaserad absorptionsspektroskopi, direkt bilduppfångning och maskininlärning. Mjukvaran kommer i realtid tillhandahålla data över omvandlingseffektivitet, biomassans fukthalt, variation i bränsleinmatning och utsläpp hos svenska biobaserade anläggningar i pilot och kommersiell skala. Data kommer användas för att i realtid återkoppla till processtyrningen och föreslå optimeringsåtgärder för anläggningarna. Detta förväntas förbättra processens effektivitet och flexibilitet, minska förorenande utsläpp, samt påöka digitaliseringen av industrin.
Alexey Sepman
RISE Research Institutes of Sweden
alexey.sepman@ri.se
Projektinformation
Deltagare
RISE
Meva Energy AB
Phoenix Biopower AB (publ)
Tidplan
Januari 2025 - december 2027
Total projektkostnad
6 927 944 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-03006
Fler projekt

Luktreducering av sulfatlignin till termoplaster – en ny testbädd
Sulfatlignin har en stor potential att ersätta fossilbaserade material i många applikationer på grund av dess tillgänglighet och molekylarstruktur. Dess karakteristiska lukt…
Projektledare: Katarina Ohlsson
Pågående

Skogsproduktion, klimatnytta och hållbarhet – Effekter av 42 års kvävegödsling i ett fältförsök i Västerbottens län
Syftet med projektet är att belysa möjligheter och konsekvenser av att gödsla skog med olika intensitet. I ett biobaserat samhälle kan gödsling…
Projektledare: Eva Ring
Pågående

Uppskalning och implementering av anaerob fermentering av restströmmar från skogsindustrin till 2,3-butandiol och glycerol
Kemiindustrin står för ca 14 procent av industriella växthusgasutsläpp och är den industri som använder mest fossil olja. Detta projekt har som…
Projektledare: Gustav Sjöberg
Pågående