Optimering av högtempererade termokemiska omvandlingsprocesser av biomassa i realtid

Variation av operativa parametrar är bland de mest kritiska osäkerheterna för termokemiska omvandlingsprocesser i praktiken. Diagnostik och återkopplingsstyrning utifrån dessa variationer kan inte bara förbättra prestanda av dagens processer, utan också bana vägen för nya processer med biomassa och ökad användning av utmanande biobränslen.
Vi ämnar utveckla och implementera ny mjukvara som integrerar sensorer baserade på justerbar diodlaserbaserad absorptionsspektroskopi, direkt bilduppfångning och maskininlärning. Mjukvaran kommer i realtid tillhandahålla data över omvandlingseffektivitet, biomassans fukthalt, variation i bränsleinmatning och utsläpp hos svenska biobaserade anläggningar i pilot och kommersiell skala. Data kommer användas för att i realtid återkoppla till processtyrningen och föreslå optimeringsåtgärder för anläggningarna. Detta förväntas förbättra processens effektivitet och flexibilitet, minska förorenande utsläpp, samt påöka digitaliseringen av industrin.
Alexey Sepman
RISE Research Institutes of Sweden
alexey.sepman@ri.se
Projektinformation
Deltagare
RISE
Meva Energy AB
Phoenix Biopower AB (publ)
Tidplan
Januari 2025 - december 2027
Total projektkostnad
6 927 944 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-03006
Fler projekt

Synergier och kompromisser på väg mot framtidens skogsbaserade lösningar
Svensk skogssektor möter dels krav på ökad kolinlagring i skogen och förändrade skötselmetoder som ger minskad produktion, dels potentiellt nya – och…
Projektledare: Göran Berndes
Pågående

Nya biobaserade hygroskopiska isoleringsmaterial för ökad energiprestanda och robusthet hos byggnader
Byggsektorn i Sverige står för ca 22 procent av de totala utsläppen av växthusgaser. Ett sätt att minska dessa är en övergång…
Projektledare: Maria Fredriksson
Pågående

Paulownia – En ny möjlighet till energi- och klimatomställningen i Sverige
Hur kan Paulownia odlas kommersiellt i Sverige? Projektet har undersökt vad som krävs för att lyckas med odling av Paulownia i Sverige….
Projektledare: Jarmo Spiik
Slutförd: 2023-04-28