Markberedning och bioenergiuttag: Hur påverkas kolförråd i mark och biomassa efter tio år?

Markberedning främjar trädtillväxt och bygger snabbare kolförråd i trädbiomassan. Skörd av avverkningsrester, som grot och stubbar, ökar bioenergiuttaget från skogen. Båda åtgärderna kan bidra till att motverka klimatförändringen, såvida de inte leder till betydande förluster av markens kolförråd, en vanligt förekommande farhåga för markberedning och bioenergiuttag.
I det här projektet undersöker vi hur kolförrådet i mark och biomassa påverkas av markberedning samt grot- och stubbskörd under hygges- och ungskogsfasen. Projektet baseras på en inventering av en försöksserie om fjorton lokaler spridda över Sverige. Denna kompletteras med en modellering för att vidare undersöka effekten av grot- och stubbuttag på kolbalansen.
Slutligen utförs en kunskapssammanställning, riktad till skogsägare och intressenter av skog och skogsbruk i Sverige. Den handlar om hur markens kolförråd påverkas av markberedning och bioenergiuttag relevant för svenskt skogsbruk.

Monika Strömgren
Skogforsk
monika.stromgren@skogforsk.se
Projektinformation
Deltagare
Skogforsk
Sveriges Lantbruksuniversitet SLU
Tidplan
December 2023 - december 2026
Total projektkostnad
3 941 495 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01042
Fler projekt

Trädslagsförsök med inriktning på biomassaproduktion – Tillväxt, kolinlagring och biodiversitet
Skogsodling kan motverka en ökning av växthusgaser genom dess stora kapacitet att lagra kol och genom substitution av fossila bränslen. Det finns…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående

Synergier och kompromisser på väg mot framtidens skogsbaserade lösningar
Svensk skogssektor möter dels krav på ökad kolinlagring i skogen och förändrade skötselmetoder som ger minskad produktion, dels potentiellt nya – och…
Projektledare: Göran Berndes
Pågående

Klimatpåverkan av koleffektiva skogsbaserade värdekedjor
Biomassa kan användas som råvara för att producera olika förnybara bränslen och kemikalier. Projektet undersöker hur skogsrester och industriella sidoströmmar effektivt kan…
Projektledare: Olivia Cintas Sanchez
Pågående