Markberedning och bioenergiuttag: Hur påverkas kolförråd i mark och biomassa efter tio år?
Markberedning främjar trädtillväxt och bygger snabbare kolförråd i trädbiomassan. Skörd av avverkningsrester, som grot och stubbar, ökar bioenergiuttaget från skogen. Båda åtgärderna kan bidra till att motverka klimatförändringen, såvida de inte leder till betydande förluster av markens kolförråd, en vanligt förekommande farhåga för markberedning och bioenergiuttag.
I det här projektet undersöker vi hur kolförrådet i mark och biomassa påverkas av markberedning samt grot- och stubbskörd under hygges- och ungskogsfasen. Projektet baseras på en inventering av en försöksserie om fjorton lokaler spridda över Sverige. Denna kompletteras med en modellering för att vidare undersöka effekten av grot- och stubbuttag på kolbalansen.
Slutligen utförs en kunskapssammanställning, riktad till skogsägare och intressenter av skog och skogsbruk i Sverige. Den handlar om hur markens kolförråd påverkas av markberedning och bioenergiuttag relevant för svenskt skogsbruk.
Monika Strömgren
Skogforsk
monika.stromgren@skogforsk.se
Projektinformation
Deltagare
Skogforsk
Sveriges Lantbruksuniversitet SLU
Tidplan
December 2023 - december 2026
Total projektkostnad
3 941 495 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01042
Fler projekt
Från skogsrester till jetbiobränsle med katalytisk pyrolys
Biooljor som produceras med pyrolys är inkompatibla med existerande jetmotorer och bränsleinfrastruktur. Biooljornas instabilitet, korrosivitet, höga viskositet och låga energitäthet är betydande…
Projektledare: Hoda Shafaghat
Pågående
Biogasproduktion från pelleterad och briketterad halm, vägkantsgräs och vass
EU-kommissionen har ett mål att uppnå 350 TWh producerad biometan till 2030 och i Sverige föreslås ett mål på 10 TWh biogas…
Projektledare: Anders Hjort
Pågående
Kol- och klimateffektiv användning av biogent avfall för cirkulära kemikalier
I Sverige förbränns årligen ca 7 miljoner ton avfall för energiåtervinning. Mer än 60 procent av kolet tillgängligt i det avfallet är…
Projektledare: Sima Ajdari
Pågående