Hållbar produktion av aromatiska föreningar och grön vätgas från lignin
Aromatiska föreningar framställs via flerstegsprocesser från fossilbaserade råvaror och 96 procent av dagens vätgas produceras från fossila bränslen. Att producera grön vätgas är dyrt på grund av ett högt energibehov och dyra material i produktionsfasen. Energi- och kostnadseffektiva processer med låg klimat- och miljöpåverkan är därför nödvändiga för ett hållbart samhälle.
Detta projekt har som mål att utveckla ett nytt koncept för samtidig produktion av aromatiska föreningar och vätgas från lignin, med fokus på den begränsande anodsidan. Genereringen av reaktiva syreradikaler i kombination med in-situ omvandling av lignin leder till en produktion av högvärdiga kemikalier med ett minskat energibehov, en förbättrad processeffektivitet och en förenklad processkonfiguration.
Maskininlärning används för att adressera ligninets komplexitet och för att skapa en effektiv strategi. Jämfört med det processer som används idag är förväntningen att energibehovet för det nya konceptet ska minska med 50 procent.
Xiaoyan Ji
Luleå tekniska universitet
xiaoyan.ji@ltu.se
Projektinformation
Deltagare
LTU
Umeå universitet
Tidplan
December 2023 - december 2027
Total projektkostnad
5 600 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01031
Fler projekt
Validering av biokols stabilitet – mot en ny kunskaps- och trovärdighetsnivå
Biokol från biomassa har stor potential att bidra till negativa växthusgasutsläpp i form av en långsiktigt stabil kolsänka i mark. Ett stort…
Projektledare: Cecilia Sundberg
Pågående
Hållbara flygbränslen från termokatalytisk uppgradering av lignin och ligninderivativ: utveckling av bioraffinaderikatalysatorer och reaktionssystem
Projektet syftar till att utveckla en kostnads- och resurseffektiv uppgraderingsteknologi för lignin. Det slutliga målet är att bidra till en hållbar framställning…
Projektledare: Linda Sandström
Pågående
Utveckling av processdiagnostik för ökad prestanda vid termisk omvandling av biomassa
Det övergripande målet med projektet är att möjliggöra förbättrad elverkningsgrad i nya och befintliga biobaserade kraftvärmeverk samt att undersöka potentiellt förbättrad elverkningsgrad…
Projektledare: Klas Andersson
Pågående