Hållbar produktion av aromatiska föreningar och grön vätgas från lignin
Aromatiska föreningar framställs via flerstegsprocesser från fossilbaserade råvaror och 96 procent av dagens vätgas produceras från fossila bränslen. Att producera grön vätgas är dyrt på grund av ett högt energibehov och dyra material i produktionsfasen. Energi- och kostnadseffektiva processer med låg klimat- och miljöpåverkan är därför nödvändiga för ett hållbart samhälle.
Detta projekt har som mål att utveckla ett nytt koncept för samtidig produktion av aromatiska föreningar och vätgas från lignin, med fokus på den begränsande anodsidan. Genereringen av reaktiva syreradikaler i kombination med in-situ omvandling av lignin leder till en produktion av högvärdiga kemikalier med ett minskat energibehov, en förbättrad processeffektivitet och en förenklad processkonfiguration.
Maskininlärning används för att adressera ligninets komplexitet och för att skapa en effektiv strategi. Jämfört med det processer som används idag är förväntningen att energibehovet för det nya konceptet ska minska med 50 procent.
Xiaoyan Ji
Luleå tekniska universitet
xiaoyan.ji@ltu.se
Projektinformation
Deltagare
LTU
Umeå universitet
Tidplan
December 2023 - december 2027
Total projektkostnad
5 600 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01031
Fler projekt
Energieffektivt fossilfritt flyg i regional kollektivtrafik för en grön omställning (NORRFLYG)
I den gröna omställningen, speciellt i norra Sverige, efterfrågar industrin arbetskraft, specialister och kvalificerad utrustning från allt större omland. Omställningen kräver bostadsbyggande…
Projektledare: Jonas Westin
Pågående
Green2Feed – hållbart djurfoder och biogas från gröna blad
Att bli en bioekonomi på riktigt – hur löser vi frågor om hållbart proteinfoder och förnybar energi? För att kraftigt kunna öka…
Projektledare: Thomas Prade
Pågående
Nya energi- och resurseffektiva värdekedjor genom samförbränning av stråbränslen och slam
Sverige har en outnyttjad stråbränslepotential om 20 TWh på areella överskottsytor om ca 700 000 hektar och därtill en potential på 4 TWh i…
Projektledare: Marcus Öhman
Pågående