Hållbar produktion av aromatiska föreningar och grön vätgas från lignin
Aromatiska föreningar framställs via flerstegsprocesser från fossilbaserade råvaror och 96 procent av dagens vätgas produceras från fossila bränslen. Att producera grön vätgas är dyrt på grund av ett högt energibehov och dyra material i produktionsfasen. Energi- och kostnadseffektiva processer med låg klimat- och miljöpåverkan är därför nödvändiga för ett hållbart samhälle.
Detta projekt har som mål att utveckla ett nytt koncept för samtidig produktion av aromatiska föreningar och vätgas från lignin, med fokus på den begränsande anodsidan. Genereringen av reaktiva syreradikaler i kombination med in-situ omvandling av lignin leder till en produktion av högvärdiga kemikalier med ett minskat energibehov, en förbättrad processeffektivitet och en förenklad processkonfiguration.
Maskininlärning används för att adressera ligninets komplexitet och för att skapa en effektiv strategi. Jämfört med det processer som används idag är förväntningen att energibehovet för det nya konceptet ska minska med 50 procent.
Xiaoyan Ji
Luleå tekniska universitet
xiaoyan.ji@ltu.se
Projektinformation
Deltagare
LTU
Umeå universitet
Tidplan
December 2023 - december 2027
Total projektkostnad
5 600 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01031
Fler projekt
Energieffektivare virkestorkning vid sågverken
Torkningen av sågat virke vid sågverken leder till hög energiförbrukning liksom till kvalitetsförluster, begränsning av produktionskapaciteten och höga kostnader för utrustning och…
Projektledare: Dick Sandberg
Pågående
Biokraft 2023
Behovet av lokal, planeringsbar, förnybar energi har ökat dramatiskt. Beroendet av fossila bränslen hotar tryggheten i energiförsörjningen, orsakar klimatförändringar och är dyrt….
Projektledare: Michael Bartlett
Pågående
Mönsterbrytande försök för effektivisering av bioaska som hållbar resurs
Det här projektet syftar till att effektivisera återförsel av biogena askor till skogsmark, men även att studera hur olika askors transformation påverkar…
Projektledare: Mikael Thyrel
Pågående