Hållbar och kostnadseffektiv produktion av biobaserade bränslen och kemikalier via slurry-vätebehandling av restprodukter från skogsbruk

Storskalig implementering av biobränslen kommer att krävas om Sverige ska kunna nå sina högt ställda mål gällande utfasning av fossila bränslen inom transportsektorn.
Pyrolys, vilket idag börjar bli en kommersiellt etablerad process, kan användas för att åstadkomma en förvätskning av biomassa. Den producerade pyrolysoljan har dock egenskaper som försvårar integrering i befintlig raffinaderiinfrastruktur. En vätebehandling av pyrolysoljan i en slurrybaserad process skulle kunna vara det mellansteg som krävs för att möjliggöra storskalig integrering i befintliga raffinaderier, vilket har visats i tidigare genomförda försök.
Detta projekt syftar till att utreda om det på ett kommersiellt gångbart sätt går att producera 100 procent förnybara drivmedelskomponenter samt kemikalier från lågvärdig biomassa via pyrolys, följt av slurry-vätebehandling samt nedströms konventionell raffinering.
Målet med projektet är att leverera ett färdigt och konkurrenskraftigt processkoncept.

Niklas Bergvall
RISE Energy Technology Center
Projektinformation
Deltagare
RISE Energy Technology Center
RISE Innventia
LKAB Minerals AB
Preem
Pyrocell AB
Tidplan
Januari 2022 – december 2025
Total projektkostnad
9 787 020 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00071
Fler projekt

Ökat utbyte av hållbart flygbränsle från kraftlignin genom multistrategiskt tillvägagångssätt: fraktionering, ligninderivatisering, hydrering
Lignol® är en ligninbaserad bio-olja framtagen för att vara kompatibel med befintlig raffinaderiinfrastruktur. Att det är en ligninbaserad produkt möjliggör produktion av…
Projektledare: Marcus Jawerth
Pågående

Vilka barriärer finns idag för cirkulärt och hållbart nyttjande av mikro- och makronäringsämnen i biobaserade värdekedjor?
Den ökande efterfrågan på hållbart producerad biomassa för olika produkter ställer allt högre krav på cirkulärt nyttjande av både mikro- och makronäringsämnen….
Projektledare: Nils Skoglund
Pågående

Nästa generations övervakning av biogasanläggningar med AI – för förbättrad effektivitet och resursutnyttjande
Ökad biogasproduktion är en viktig komponent för att nå Sveriges miljö- och klimatmål. I detta sammanhang kan en modern övervakningsmetod, kombinerad med…
Projektledare: Anna Schnürer
Pågående