Framtida leveranser från kemisk massaindustri – elflexibilitet, gröna produkter eller negativa utsläpp?

Projektet syftar till att analysera samspelet mellan kemisk massaindustri och övriga energisystemet för olika framtida energiscenarier. Projektet kommer att undersöka olika alternativ för att utveckla kemiska massabruk, inklusive att öka flexibiliteten i samspelet med elsystemet, producera gröna produkter och/eller tillhandahålla negativa utsläpp.
Genom att analysera konventionella kemiska massabruk och de mest lovande nya teknologierna kommer projektet att ge insikter om hur massabruken kan bidra till att balansera utbud och efterfrågan i ett elsystem och/eller tillhandahålla nya gröna produkter eller negativa utsläpp.
Projektet kommer också att identifiera ekonomi- och policyincitament samt hinder för massabruken att agera i en viss riktning och bedöma hur deras roll i energisystemet kan förändras över tid i takt med ökad efterfrågan på biobaserade produkter från andra sektorer.
Filip Johnsson
Chalmers tekniska högskola
filip.johnsson@chalmers.se
Projektinformation
Deltagare
Chalmers
Södra Skogsägarna ekonomisk förening
Tidplan
December 2024 - december 2025
Total projektkostnad
1 185 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-03042
Fler projekt

Alla värdens skog – metoder för inventering och värdering av skogens olika nyttor
Skogen förväntas åstadkomma mycket, från att vara en förnyelsebar resurs och skapa biologisk mångfald till att binda in koldioxid och främja psykisk…
Projektledare: Maria Iwarsson Wide
Pågående

Förstudie till projekt med syfte att kommersialisera en industriell torkprocess baserad på mikrovågsteknik
Ny torkprocess sparar pengar och resurser när sågverk ställer om I det här projektet har MicroDri AB studerat hur deras teknik för…
Projektledare: Victor Borén
Slutförd: 2023-09-01

Biobaserat grafen för energilagring – demoanläggning
Ånge kommun kan bli hemvist för biobaserad grafenproduktion Ligninbaserat grafen kan utgöra ett additiv som kan öka prestandan i batterier, samtidigt som…
Projektledare: Malin Alpsten
Slutförd: 2024-08-31