Nya energi- och resurseffektiva värdekedjor genom samförbränning av stråbränslen och slam

Sverige har en outnyttjad stråbränslepotential om 20 TWh på areella överskottsytor om ca 700 000 ha och därtill en potential på 4 TWh i form av outnyttjad halm. Den driftmässiga utmaningen med stråbränsle kan lösas i samförbränning med slam och här finns därmed en lovande möjlighet attkombinera lantbruksbaserade produkter med en hållbar livsmedelsproduktion och bioenergi.
I projektet utvecklas därför nya aktörskonstellationer i form av tvärsektoriella och sektoröverskridande samarbeten i syfte att möjliggöra hållbara värdekedjor för sameldning av stråbränslen och slam som är attraktiva för aktörer, energi- och resurseffektiva samt kan nyttjas både nationellt och globalt. Projektet utvecklar värdekedjan där nya tekniska processlösningarkrävs, exempelvis avseende bränslekvalitet genom sambrikettering och kvalitet på den producerade askan. Dessutom utvärderas rättsliga hinder och teknoekonomiska och miljömässiga aspekter för att möjliggöra realisation av värdekedjan.
Aktuella projektaktiviteter:
- Upparbetning och torkning av slam från VAKIN
- Slamanalys
- Förberedelse av brikettpress Biomasser avseende inmatning inför provbrikettering av slam-rörflenmix i juni hos Glommers Miljöenergi
- Skörd av rörflen i slutet maj-början juni i Glommersträsk
- Analys av skördad rörflen
- Ett första test, inmatning och förbränning briketter hos Skellefteå Kraft i Lycksele under juni.
Marcus Öhman
Luleå tekniska universitet

Projektinfomation
Deltagare
Luleå tekniska universitet
Glommers miljöenergi
RISE Research lnstitutes of Sweden
Fortum Waste Solutions AB
Skellefteå Kraftaktiebolag
Umeå universitet
Vatten och Avfallskompetens i Norr AB
Tidplan
Januari 2022 - december 2024
Total projektkostnad
6 277 900 kr
Energimyndighetens projektnummer
2021-00054
Fler projekt

Utveckling av affärsidéer för kommersialisering av Votions biobaserade lösningar och värdekedjor
Genomförbarhetsstudie för att ge fokusområden för Votions pilotprojekt, samt kommersialiseringen av koncepten under utveckling. Aktiviteterna som prioriteras är därför grundliga analyser av projektens och teknologiernas starka och svaga sidor, möjligheter och risker, samt identifiering av resurser…
Projektledare: Anders Edling Hultgren
Pågående

Uthållig odling av rotskottföryngrad hybridasp
Hybridasp är ett snabbväxande trädslag som är intressant i satsningen på att ta fram förnybara råvaror och att fasa ut fossila produkter och energikällor. Det finns idag viss kunskap om den första generationen planterad hybridasp….
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående

Incheckning: fukthalt radiovågsbaserad ankomstmätning av rundvirkes- och flisbilar
Fukthalten hos flis samt bränsle- och massaved är viktig både för logistiken och de industriella processerna. Dagens metoder för att mäta fukthalt hos flis är långsamma, och metoderna för att mäta fukthalt hos rundved är…
Projektledare: Kari Hyll
Pågående