Energieffektiv återvinning av resursen avloppsslam genom pyrolys
Avloppsslam är en biobaserad resurs som innehåller fosfor, kalium och kol. Idag sprids slammet till stor del på åker varigenom dessa ämnen tillvaratas. Slammet kan innehålla föroreningar såsom kadmium, läkemedel, smittämnen m.m. Ett alternativ är att göra biokol av slammet genom pyrolys. Då elimineras de flesta av föroreningarna medan de önskvärda ämnena blir kvar. Biokolet blir en värdefull gödningsråvara.
Slammet innehåller 75 procent vatten som måste torkas bort vilket är energikrävande. Denna genomförbarhetsstudie syftar till att undersöka de energimässiga fördelarna med att samgruppera med en förbränningsanläggning från vilken värme tas för torkningen och till vilken fuktmättade gaser samt rökgaser från pyrolysen kan återföras för energiåtervinning och gasrening.
I projektet deltar alla intressenter i denna nya värdekedja: avloppsrening, energibolag, teknikleverantör och kretsloppsföretag. Syftet är också att ta fram underlag för ett efterföljande projekt i pilotskala.
André Selander
RISE Reserach Institutes of Sweden
andre.selander@ri.se
Projektinformation
Deltagare
RISE
Lidköping Miljö och Teknik AB
BioMacon Sweden AB
EkoBalans Fenix AB
Lidköping Energi AB
Tidplan
December 2023 - november 2024
Total projektkostnad
1 029 200 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01046
Fler projekt
Bioraffinering av skogsrester för produktion av fossilfria flygbränslen via en tvåstegsprocess – Förbättra processens aromatiska selektivitet
Projektet fokuserar på utveckling av en ny tvåstegsprocess för att producera fossilfria jetbränslen från skogsrester. Detta skulle ge ett sätt att komplettera…
Projektledare: Louise Olsson
Pågående
Bioraffinaderi: uppskalning av 5-HMF-derivat
Projektets övergripande mål är att transformera kemisk industri från att använda fossilt råmaterial till att använda förnybar biomassa. Vi kommer att omvandla…
Projektledare: Louise Olsson
Pågående
Mönsterbrytande försök för effektivisering av bioaska som hållbar resurs
Det här projektet syftar till att effektivisera återförsel av biogena askor till skogsmark, men även att studera hur olika askors transformation påverkar…
Projektledare: Mikael Thyrel
Pågående