Energieffektiv återvinning av resursen avloppsslam genom pyrolys

Avloppsslam är en biobaserad resurs som innehåller fosfor, kalium och kol. Idag sprids slammet till stor del på åker varigenom dessa ämnen tillvaratas. Slammet kan innehålla föroreningar såsom kadmium, läkemedel, smittämnen m.m. Ett alternativ är att göra biokol av slammet genom pyrolys. Då elimineras de flesta av föroreningarna medan de önskvärda ämnena blir kvar. Biokolet blir en värdefull gödningsråvara.
Slammet innehåller 75 procent vatten som måste torkas bort vilket är energikrävande. Denna genomförbarhetsstudie har syftat till att undersöka de energimässiga fördelarna med att samgruppera med en förbränningsanläggning från vilken värme tas för torkningen och till vilken fuktmättade gaser samt rökgaser från pyrolysen kan återföras för energiåtervinning och gasrening.
I projektet har alla intressenter i denna nya värdekedja deltagit: avloppsrening, energibolag, teknikleverantör och kretsloppsföretag.
Ett syfte med genomförbarhetsstudien har också varit att ta fram underlag för ett efterföljande projekt i pilotskala.
Ida Sylwan
RISE Reserach Institutes of Sweden
ida.sylwan@ri.se
Projektinformation
Deltagare
RISE
Lidköping Miljö och Teknik AB
BioMacon Sweden AB
EkoBalans Fenix AB
Lidköping Energi AB
Tidplan
December 2023 - maj 2025
Total projektkostnad
1 029 200 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01046
Fler projekt

Energieffektivare virkestorkning vid sågverken
Torkningen av sågat virke vid sågverken leder till hög energiförbrukning liksom till kvalitetsförluster, begränsning av produktionskapaciteten och höga kostnader för utrustning och…
Projektledare: Olov Karlsson
Pågående

Nya biobaserade hygroskopiska isoleringsmaterial för ökad energiprestanda och robusthet hos byggnader
Byggsektorn i Sverige står för ca 22 procent av de totala utsläppen av växthusgaser. Ett sätt att minska dessa är en övergång…
Projektledare: Maria Fredriksson
Pågående

Fossilfri multikopter för tunga lyft
Drönare har under de senaste åren slagit igenom och används inom en mängd olika tillämpningar i samhället. Det saknas dock kraftfulla fossilfria…
Projektledare: Mikael Hult
Pågående