Biogasproduktion från pelleterad och briketterad halm, vägkantsgräs och vass
EU-kommissionen har ett mål att uppnå 350 TWh producerad biometan till 2030 och i Sverige föreslås ett mål på 10 TWh biogas till 2030. I dagsläget produceras ca 35 TWh biometan i EU respektive 1,5 TWh i Sverige. För att möjliggöra produktion av biometan krävs det ekonomiskt gångbara koncept som tar tillvara den befintliga potentialen från avfall och restprodukter som finns så att skalfördelar kan uppnås.
Jordbruket har den största outnyttjade potentialen i Sverige. Borträknat energigrödor ligger jordbrukets totala potential på ca 4-10 TWh/år. Av detta motsvarar halm ca 2-4 TWh/år och vägmarksgräs och vass ca 0,3-1 TWh/år.
Utöver den övergripande politiska målsättningen finns en ökad efterfrågan på biometan från tunga lastbilar, industri och sjöfart vilket ytterligare motiverar demonstration av biogasproduktion från halm och ligninbaserade substrat.
Det här projektet är en genomförbarhetsstudie som ska klarlägga och motivera demonstration av rötning av halm, vägmarksgräs och vass utifrån energi- och klimatperspektiv.
Anders Hjort
IVL Svensk Miljöinstitutet
anders.hjort@ivl.se
Projektinformation
Deltagare
IVL
Högskolan i Halmstad
Södra Hallands Kraft
Biofrigas Sweden AB
Perstorp Holding AB
Volvo Technology AB
Tidplan
December 2023 - mars 2025
Total projektkostnad
1 615 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01056
Fler projekt
Hållbar produktion av aromatiska föreningar och grön vätgas från lignin
Aromatiska föreningar framställs via flerstegsprocesser från fossilbaserade råvaror och 96 procent av dagens vätgas produceras från fossila bränslen. Att producera grön vätgas…
Projektledare: Xiaoyan Ji
Pågående
Katalytisk produktion av gröna estrar från biomassa i en bioraffinaderikontext
Ett fossilfritt och hållbart samhälle är av yttersta vikt och en viktig del är att använda biomassa. Biomassa består av lignin, cellulosa…
Projektledare: Louise Olsson
Pågående
Bioflex – biobaserade energibärares bidrag till ett flexibelt energisystem
Bioflex syftar till att öka flexibiliteten, redundansen och robustheten i energisystemet genom att integrera biologiskt producerade energibärare (biovätgas/biogas) med elektrolytisk vätgas. Genom…
Projektledare: Erika Lönntoft
Pågående