Biobaserat grafen för energilagring – demoanläggning

Ånge kommun kan bli hemvist för biobaserad grafenproduktion
Ligninbaserat grafen kan utgöra ett additiv som kan öka prestandan i batterier, samtidigt som behovet av ändliga resurser för produktionen av batterierna minskar. Nu har Bright Day Graphene undersökt möjligheterna att etablera en anläggning som kan producera större mängder av det biobaserade materialet.
Bright Day Graphene har tagit fram en process för att massproducera ett högkvalitativt grafenmaterial från biomassa. Materialet är utvecklat med avsikt att användas för att öka prestandan i energilagringsprodukter på ett hållbart sätt.
Processen är verifierad i en labbprototyp och nu planeras en första industriell anläggning för att kunna erbjuda marknaden de volymer som efterfrågas.
Detta projekt har syftat till att förbereda uppskalningen av produktionen genom att välja geografisk plats för produktionen och genomföra ett antal tekniska, ekonomiska och praktiska analyser för att identifiera processens och projektets styrkor och svagheter, ta fram en åtgärdsplan kring de eventuella svagheter som identifieras samt att ta fram en investeringskalkyl för anläggningen. Bland annat har en tekno-ekonomisk analys och en hållbarhetsanalys genomförts.
Resultaten från projektet pekar ut Ånge kommun i Västernorrland som det mest intressanta alternativet för etablering av en produktionsanläggning. Skälen är bland andra tillgången på grön el och vätgas och att planerna på ett industrikluster som bygger på industriell symbios för att minska miljöavtrycket. Ånge erbjuder också närhet till såväl råvara som kunder.
De analyser som gjorts inom projektet har givit värdefull kunskap om hur arbetet med etableringen kan fortskrida på bästa sätt.

Malin Alpsten
Bright Day Graphene AB
malin.alpsten@brightdaygraphene.se
Projektinformation
Deltagare
Bright Day Graphene AB
Tidplan
Mars - december 2023
Total projektkostnad
997 500 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-01347
Fler projekt

Förbättrade grotprognoser för precisionsplanering
Dagens geopolitiska situation och färdplaner mot fossilfrihet har ökat efterfrågan på inhemska skogsbränslen i Sverige. Det finns en ekologisk potential att öka…
Projektledare: Raul Fernandez Lacruz
Pågående

Framtidens biodrivmedelsproduktion i EU – potentialer, tekniker och styrmedel
Biodrivmedelsmarknaden i EU är under snabb förändring. Förändringar i policylandskapet till följd av ökade klimatambitioner förväntas öka efterfrågan på biodrivmedel. Om den…
Projektledare: Jonas Zetterholm
Pågående

Textilfibrer från 100% algråvara – Energieffektiv skörd, extraktion och textilproduktion (KELPTEX)
Textiltillverkning bidrar till 10 procent av de globala koldioxidutsläppen där två tredjedelar av textilfibrerna är fossilbaserade. Nuvarande biobaserade råvaror, dominerade av bomull…
Projektledare: Hanna Ulmefors
Pågående