BioInnovations programchef blir moderator för Bio+2023

2023-06-07

Vi ställde några frågor till Per Edström, programchef på BioInnovation, som kommer att vara moderator för Bio+programmets konferens Bio+2023 i Stockholm den 7 september.

Medvetenheten om den biobaserade sektorns betydelse för samhället har vuxit mycket under de senaste åren. Vad beror det på?

– En cirkulär bioekonomi är en nödvändighet för den gröna omställningen och ett viktigt bidrag i hanteringen av klimatkrisen. Det förändrade omvärldsläget visar också på vikten av stärkt försörjningsförmåga och energisystemets känslighet, säger Per Edström.

Han betonar att detta är frågor med inneboende komplexitet och målkonflikter, vilket är skälet till att de blivit viktiga politiska frågor och en del av samhällsdebatten.

En central fråga är tillgången till bioråvara.

– Det handlar både om rätten att använda den och frågan om vad som är den bästa användningen, säger han. Det kommer att uppstå konkurrens om bioråvaran, vilket gör resurseffektivitet till ett viktigt område för forskning och innovation. Det är efterlängtat att en nationell bioekonomistrategi kommer på plats, och att den får en bra implementering.

Vad ser du mest fram emot på konferensen Bio+2023?

– Jag hoppas framför allt få ta del av ett stort engagemang i viktiga frågor. Sedan hoppas jag också lära mig nya saker utifrån de enskilda projektpresentationerna.

Per Edström ser konferensen som en jättebra möjlighet att träffa experter och ta del av kunskap i frontlinjen. Dessutom ger samtal i pauserna viktiga möjligheter att planera framtida samverkan.

Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Per Edström var med från början i satsningen på strategiska innovationsprogram och skrev ansökan för BioInnovation som han sedan 2021 är programchef för. Nu leder han arbetet med en ansökan om ett Impact Innovation-program: Bioimpact – För ett cirkulärt och biobaserat samhälle. Per Edström är professor i matematik och har arbetat i 25 år med skogsindustriell forskning och industriell bioekonomi.

Fotograf: Urban Jörén.