Katalysator- och processutveckling för energieffektiv produktion av biobaserad vinylacetat

Biobaserad etanol som råvara för kemiindustrin är ett lovande alternativ till fossila oljeprodukter, men omställningen kräver utveckling av nya kemiska processer som är effektiva både avseende råvarukonsumtion och energiåtgång.
I detta projekt kombineras moderna metoder och ny forskning med dokumenterad erfarenhet för att utveckla en konkurrenskraftig process där biobaserade etanol-derivat förädlas till vinylacetat (VAM), som används bland annat för framställning av limmer och skum-material.
Projektgruppen inkluderar ett grönt kemiföretag som är både behovsägare och producent av etanol-derivaten (Sekab) och ett universitet med publicerad forskning på relevanta katalysatorer (KTH). Processen för VAM-produktion kommer utvecklas i ett laborativt system vars prestanda kommer vara grundläggande för att påvisa kommersiell potential och således möjliggöra vidare experimentell utveckling.

Mathilda Johansson
SEKAB BioFuels & Chemicals AB
mathilda.johansson@sekab.com
Projektinformation
Deltagare
SEKAB BioFuels & Chemicals AB
KTH - Kungliga tekniska högskolan
Tidplan
Mars 2025 - december 2027
Total projektkostnad
9 056 799 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-02973
Fler projekt

Textilfibrer från 100% algråvara – Energieffektiv skörd, extraktion och textilproduktion (KELPTEX)
Textiltillverkning bidrar till 10 procent av de globala koldioxidutsläppen där två tredjedelar av textilfibrerna är fossilbaserade. Nuvarande biobaserade råvaror, dominerade av bomull…
Projektledare: Hanna Ulmefors
Pågående

Standardisering av fasta bränslen
Inom projektet utarbetades standarder för fasta biobränslen och fasta återvunna biobränslen. Genom att utveckla standarder kan projektet säkerställa kvalitet och tillförlitlighet i…
Projektledare: Katarina Timåker
Slutförd: 2025-03-04

Mönsterbrytande försök för effektivisering av bioaska som hållbar resurs
Det här projektet syftar till att effektivisera återförsel av biogena askor till skogsmark, men även att studera hur olika askors transformation påverkar…
Projektledare: Mikael Thyrel
Pågående