Textilfibrer från 100% algråvara – Energieffektiv skörd, extraktion och textilproduktion (KELPTEX)

Textiltillverkning bidrar till 10 procent av de globala koldioxidutsläppen där två tredjedelar av textilfibrerna är fossilbaserade.
Nuvarande biobaserade råvaror, dominerade av bomull följt av träbaserad råvara, är också ohållbara och kräver odlingsmark som konkurrerar med livsmedelsproduktion och leder till avskogning. Bomullsproduktion är dessutom både kemikalieintensiv och kräver stora mängder vatten. Även traditionell textilfärgning, där framför allt skadliga azofärgämnen används, är mycket resurskrävande och står för 25 procent av textiliers miljöpåverkan.
I EU betraktas vattenbruk som en tillväxtsektor. Alg- och tångodling har en särskilt betydande potential, vilka ger ekosystemfördelar som koldioxidfixering och minskad övergödning. I KELPTEX kommer 100 procent algbaserade textilfibrer att utvecklas från sidoströmmar av tång med fokus på att ta fram en så energieffektiv process som möjligt. Fibrerna kommer också att färgas med ett nytt algpigment. Dessa innovativa fibrer har potential att ersätta både konventionella fibrer och skadliga textilfärger.
Hanna Ulmefors
Chalmers Industriteknik
hanna.ulmefors@chalmersindustriteknik.se
Projektinformation
Deltagare
Chalmers Industriteknik
Manatee AB
Mounid AB
RISE Research Institutes of Sweden
Tidplan
December 2024 - januari 2027
Total projektkostnad
3 129 509 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-02991
Fler projekt

Ändamålsenlig biobränsleproduktion och logistik på terminaler och vid industri
Projektets övergripande syfte är att ta fram kvalitetssäkrad kunskap som direkt kan tillämpas i praktiken och som medger ökad effektivitet i tillförselkedjan…
Projektledare: Dan Bergström
Pågående

Styrmedel för en långsiktig och hållbar råvaruförsörjning av skoglig biomassa
En långsiktig och hållbara råvaruförsörjning av skoglig biomassa påverkas av styrmedel, men även av beteenden hos olika kategorier av skogsägare samt av…
Projektledare: Robert Lundmark
Pågående

Substitution av fossilt kol med lignin i ugnselektroder för metallurgisk industri
Den metallurgiska industrin använder i dag stora mängder fossilbaserat kol. Tillverkning av anoder och katoder för aluminiumindustrin är den största konsumenten av…
Projektledare: Peter Rättö
Pågående