Textilfibrer från 100% algråvara – Energieffektiv skörd, extraktion och textilproduktion (KELPTEX)

Textiltillverkning bidrar till 10 procent av de globala koldioxidutsläppen där två tredjedelar av textilfibrerna är fossilbaserade.
Nuvarande biobaserade råvaror, dominerade av bomull följt av träbaserad råvara, är också ohållbara och kräver odlingsmark som konkurrerar med livsmedelsproduktion och leder till avskogning. Bomullsproduktion är dessutom både kemikalieintensiv och kräver stora mängder vatten. Även traditionell textilfärgning, där framför allt skadliga azofärgämnen används, är mycket resurskrävande och står för 25 procent av textiliers miljöpåverkan.
I EU betraktas vattenbruk som en tillväxtsektor. Alg- och tångodling har en särskilt betydande potential, vilka ger ekosystemfördelar som koldioxidfixering och minskad övergödning. I KELPTEX kommer 100 procent algbaserade textilfibrer att utvecklas från sidoströmmar av tång med fokus på att ta fram en så energieffektiv process som möjligt. Fibrerna kommer också att färgas med ett nytt algpigment. Dessa innovativa fibrer har potential att ersätta både konventionella fibrer och skadliga textilfärger.
Hanna Ulmefors
Chalmers Industriteknik
hanna.ulmefors@chalmersindustriteknik.se
Projektinformation
Deltagare
Chalmers Industriteknik
Manatee AB
Mounid AB
RISE Research Institutes of Sweden
Tidplan
December 2024 - januari 2027
Total projektkostnad
3 129 509 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-02991
Fler projekt

Kostnader för att reducera utsläpp av växthusgaser från väg- och flygtransporter med biodrivmedel och elektrobränslen
Prisvärt att reducera växthusgasutsläpp med flera förnybara drivmedel Detta projekt levererar en uppdaterad sammanställning av vad det kostar att minska växthusgasutsläpp från…
Projektledare: Julia Hansson
Slutförd: 2023-11-30

Good-to-go Grot – Detaljerade prognoser för grotuttag och effektiv infrastruktur för biomassahantering
Sverige strävar efter att bli ett fossilfritt samhälle och biomassa är en nyckelkomponent i denna energiomställning. Genom att kartlägga biomassapotentialerna kan det…
Projektledare: Maria Iwarsson Wide
Pågående

Uppskalning och implementering av anaerob fermentering av restströmmar från skogsindustrin till 2,3-butandiol och glycerol
Kemiindustrin står för ca 14 procent av industriella växthusgasutsläpp och är den industri som använder mest fossil olja. Detta projekt har som…
Projektledare: Gustav Sjöberg
Pågående