Från förgasat trämaterial till biometan med ny biologisk process

2024-09-26

Skogsrester- och avfall och andra träråvaror innehåller ämnen som är svåra att bryta ner vilket gör att de inte lämpar sig att röta. Energipotentialen för skogsavfall som genereras i skogen beräknas till 59 TWh/år.

Under våren och sommaren 2024 genomfördes andra fasen i ett projekt som fokuserar på att utnyttja den här energipotentialen, och att utöka råvarubasen för produktion av biometan. Den första fasen utgjordes av labbtester av gas under sommaren 2023.

Projektet i sin helhet, beskrivet här i en animerad video, omfattar en pilot där biometan framställs från syntesgas som utvinns från förgasat trämaterial i en bioreaktor. Den biologiska processen har flera fördelar jämfört med konventionella katalytiska processer.

Med piloten är siktet inställt på lägsta möjliga elförbrukning och hög effektivitet i metaniseringen av syntesgasen. Det långsiktiga målet är att skapa ett koncept som gör det möjligt att avsevärt öka Sveriges produktion av biobaserad metan inom en 15-årsperiod.

Projektet organiseras av Baltic Energy Innovation Centre (BEIC), en ideell forskningsorganisation, och genomförs i samarbete Q Power, Cortus, Biokraft International, Linköpings universitet och NSR AB.

I ett pressmeddelande från projektet i juni 2024 beskrivs processen och samarbetet i närmare detalj.