Hållbar biobaserad furanplattform för koldioxidsnål industri
Det krävs en snabb övergång från fossil- till biobaserad ekonomi där förnybara biomassarester och avfallsströmmar blir den industriella råvaran, för att Sverige ska klara klimatmålet att nå nettonollutsläpp av växthusgaser till 2045.
Den kemiska industrin är främst fossilbaserad, är den största industriella energikonsumenten och bidrar med 16 procent av de totala utsläppen av växthusgaser.
Målet med detta projekt är avancera teknik för utveckling av skalbar resurs-, kostnads-, energi- och växthusgaseffektiv produktion av biobaserade kemikalier och material med fokus på furanföreningar från lignocellulosarester.
Projektet involverar aktörer längs värdekedjan och en multidisciplinär grupp av forskare för att utföra teknikoptimering och processdesign för uppskalning av HMF-produktion från C6-socker, omvandling av HMF- och C5-sockerbaserad furfural till FDCA för användning i återvinningsbar plast, tekno-ekonomiska analyser, livscykelanalyser och produktutvärderingar.
Mer information
Projektet har en engelskspråkig webbplats för att dela uppdateringar. Den finns här.
Rajni Hatti-Kaul
Lunds universitet
rajni.hatti-kaul@biotek.lu.se
Projektinformation
Deltagare
Lunds universitet
Nordic Sugar AB
Bona Sweden Aktiebolag
Perstorp AB
Alfa Laval Technologies AB
Tidplan
December 2023 - december 2027
Total projektkostnad
11 788 945 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01043
Fler projekt
Incheckning: fukthalt – radiovågsbaserad ankomstmätning av rundvirkes- och flisbilar
Fukthalten hos flis samt bränsle- och massaved är viktig både för logistiken och de industriella processerna. Dagens metoder för att mäta fukthalt…
Projektledare: Kari Hyll
Pågående
Hållbar och kostnadseffektiv produktion av biobaserade bränslen och kemikalier via slurry-vätebehandling av restprodukter från skogsbruk
Storskalig implementering av biobränslen kommer att krävas om Sverige ska kunna nå sina högt ställda mål gällande utfasning av fossila bränslen inom…
Projektledare: Niklas Bergvall
Pågående
Alla värdens skog – metoder för inventering och värdering av skogens olika nyttor
Skogen förväntas åstadkomma mycket, från att vara en förnyelsebar resurs och skapa biologisk mångfald till att binda in koldioxid och främja psykisk…
Projektledare: Maria Iwarsson Wide
Pågående