Järnsand som bäddmaterial för fluidbäddförbränning

Det här projektet undersöker möjligheten att använda järnsand (granulerad slagg från kopparframställning) som bäddmaterial för fluidbäddförbränning.
Järnsand är en biprodukt med lågt ekonomiskt värde som genereras i stora mängder av företaget Boliden. Det består i huvudsak av järn- och kiseloxider. När järnsand används vid förbränning fungerar den som en så kallad syrebärare. Med det avses att materialet har förmågan att absorbera och släppa ifrån sig syre och på så vis fungera som en slags syrebuffert.
Syrebärare har påvisats kunna förbättra prestandan i existerande förbränningsanläggningar och konceptet kommersialiseras just nu av företaget Improbed.
Det långsiktiga målet med det här projektet är att möjliggöra substitution av kiselsand i förbränningsapplikationer med biprodukten järnsand. Detta skulle minska uttaget av jungfruliga mineraler, samt potentiellt minska kostnader och förbättra prestanda för existerande förbränningsanläggningar.

Magnus Rydén
Chalmers tekniska högskola
magnus.ryden@chalmers.se
Projektinformation
Deltagare
Chalmers
Boliden Commercial AB
Improbed AB
Tidplan
November 2022 - juni 2024
Total projektkostnad
1 540 250 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00557
Fler projekt

Maximera biogasproduktionen med efterbehandlingstillämpningar
Anaerob rötning är en hållbar process som kombinerar avfallshantering, återvinning av näringsämnen och produktion av ren energi. En betydande del av råvarans…
Projektledare: Alex Enrich Prast
Pågående

Kostnader för att reducera utsläpp av växthusgaser från väg- och flygtransporter med biodrivmedel och elektrobränslen
Prisvärt att reducera växthusgasutsläpp med flera förnybara drivmedel Detta projekt levererar en uppdaterad sammanställning av vad det kostar att minska växthusgasutsläpp från…
Projektledare: Julia Hansson
Slutförd: 2023-11-30

Biogasproduktion från pelleterad och briketterad halm, vägkantsgräs och vass
EU-kommissionen har ett mål att uppnå 350 TWh producerad biometan till 2030 och i Sverige föreslås ett mål på 10 TWh biogas…
Projektledare: Anders Hjort
Pågående