Good-to-go Grot – Detaljerade prognoser för grotuttag och effektiv infrastruktur för biomassahantering

Sverige strävar efter att bli ett fossilfritt samhälle och biomassa är en nyckelkomponent i denna energiomställning. Genom att kartlägga biomassapotentialerna kan det här projektet bidra med bättre prognoser och beslutsunderlag gällande råvarutillgångar i tid och rum.
Projektet kommer att ta fram ett detaljerat grotgrid, baserat på data från skogliga inventeringar, satellitbilder och GIS, med modeller som tar hänsyn till olika faktorer som markförhållande, naturvårdshänsyn, logistik mm.
Projektet omfattar även scenarier för framtida efterfrågan, inklusive effekter av EU-regler, samt simuleringar av transportlösningar för att minska kostnader och miljöpåverkan. Genom intervjuer och enkäter analyseras även skogsägares och entreprenörers attityder, drivkrafter och tveksamheter kring grotuttag.
Resultatet blir strategier för hållbart skogsbruk, ökad lönsamhet, hållbart skogsbruk och förbättrad infrastruktur, med fokus på södra och mellersta Norrland, där potentialen är stor.

Maria Iwarsson Wide
Skogforsk
maria.iwarssonwide@skogforsk.se
Projektinformation
Deltagare
Skogforsk
VTI Statens Väg- och Transportforskningsinstitut
Tidplan
Januari 2025 - december 2027
Total projektkostnad
4 664 316 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-03092
Fler projekt

Markberedning och bioenergiuttag: Hur påverkas kolförråd i mark och biomassa efter tio år?
Markberedning främjar trädtillväxt och bygger snabbare kolförråd i trädbiomassan. Skörd av avverkningsrester, som grot och stubbar, ökar bioenergiuttaget från skogen. Båda åtgärderna…
Projektledare: Monika Strömgren
Pågående

Potentialen hos ett biobaserat “betongbläck” för hållbar 3D-utskrift: granskning och perspektiv
Forskningsläge och intresse kartlagt för biobaserad 3D-printad betong Det finns ett intresse för biobaserad betong men mer forskning på området behövs, bland…
Projektledare: Magdalena Rajczakowska
Slutförd: 2025-01-31

Nästa generations övervakning av biogasanläggningar med AI – för förbättrad effektivitet och resursutnyttjande
Ökad biogasproduktion är en viktig komponent för att nå Sveriges miljö- och klimatmål. I detta sammanhang kan en modern övervakningsmetod, kombinerad med…
Projektledare: Anna Schnürer
Pågående