Fossilfri grafit på IVA:s årliga 100-lista
2024-11-14
Weihong Yang, KTH, leder sedan 2022 ett projekt inom Bio+ som syftar till att utveckla en process för produktion av fossilfri grafit. Med hög resurseffektivitet, låg energiförbrukning och lågt koldioxidutsläpp kan den fossilfria grafiten spela en viktig roll i en hållbar omställning av stålproduktionen inom svensk metallindustri. Fossilfri grafit har också potentiella användningsområden inom batteri-, e-mobilitets- och digitaliseringstillämpningar.
Att använda fossilfri grafit skulle innebära att utvinningen från naturliga grafitgruvor skulle kunna minska, liksom den fossilbaserade produktionen av grafit, med lägre klimatpåverkan som följd.
I år har Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien IVA inkluderat det Bio+finansierade projektet Fossilfri grafit i sin 100-lista, vilken tillkännagavs den 12 november. Listan samlar vad IVA bedömer är Sveriges mest lovande forskningsprojekt och belyser aktuell forskning med potential att skapa nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Här kan näringslivet få upp ögonen för högintressanta satsningar och tillämpningar som gynnar alla aktörer.
Här kan du läsa mer om projektet Fossilfri grafit.
Hela IVA:s 100-lista går att ta del av här.
Senaste nytt
2024-12-19
Metallindustrins biprodukter kan ersätta jungfruligt bäddmaterial i bränslepannan
Fluidiserad bäddförbränning av biomassa är en väletablerad teknik för kraft- och värmeproduktion i Sverige. Tekniken innebär att förbränningen sker i en bädd…
2024-12-16
Bio+finansierade innovationsklustret Biokol Sverige lanserar sin webbplats
Det finns ett stort intresse för biokol och hur biokol kan användas både med miljö- och klimatnytta. Många aktörer vill använda biokol…
2024-11-14
Fossilfri grafit på IVA:s årliga 100-lista
Weihong Yang, KTH, leder sedan 2022 ett projekt inom Bio+ som syftar till att utveckla en process för produktion av fossilfri grafit….