Biobaserat grafen kan komma att produceras i Ånge

2025-01-15

Det vanligaste sättet att producera grafen idag är från grafit, en kritisk råvara och ändlig resurs. Bright Day Graphene har patenterat en process för att producera grafenmaterial från biomassa, närmare bestämt lignin.

Målet med det biobaserade materialet är att använda det som ledande additiv i batterier. Forskning på området visar att man genom att använda en liten mängd grafenmaterial kan öka prestandan hos batteriet.

Argument för Ånge

Bright Day Graphene har nu, genom ett projekt finansierat av Bio+, kunnat vidareutveckla sin affär med biobaserat grafen genom att undersöka var i Sverige en uppskalad produktion av materialet skulle kunna lokaliseras.

Resultatet av projektet visar att Ånge kommun i Västernorrland erbjuder goda möjligheter till detta.

Det finns flera skäl: Ånge har tillgång på grön el och grön vätgas och i kommunen finns planer på att företag ska etableras med industriell symbios: samarbeten kring till exempel resurs- och logistikflöden för att minska det sammanlagda miljömässiga avtrycket. Ett annat starkt skäl är närheten till både leverantörer av råvaran, lignin, och potentiella kunder inom batterimarknaden.

Ny kunskap inför uppskalningen

Inom projektet gjordes också en teknisk, ekonomisk och hållbarhetsmässig genomlysning av uppskalningsplanerna. Det gav mycket värdefull kunskap och resulterade i flera åtgärder, både i den tekniska processen och i det planerade uppskalningsprojektet. Analyserna som genomförts inom ramen för projektet är oerhört viktiga i dialogen med potentiella finansiärer av uppskalningsprojektet.

Mer information

Här kan du läsa slutrapporten från projektet och se kontaktuppgifter till Bright Day Graphene.

Bio+ handlar lika mycket om forskning som om biobaserade innovationer. Därför finansierar programmet utveckling av affärsidéer som bidrar till ett biobaserat och hållbart samhälle. Denna studie är exempel på just det. Andra affärsidéutvecklingsprojekt kan du hitta här.