Björkbark i bildäck kan förbättra gummibranschens hållbarhet

2024-09-27

Gummi finns i väldigt många applikationer – man hittar det i allt från packningar till leksaker och kläder. Men eftersom råmaterialet kommer antingen olja eller från gummiträd som växer på samma ytor som regnskog är hållbarheten i värdekedjan ifrågasatt.

Däckindustrin använder mer än hälften av allt gummi som produceras, runt 20 miljoner ton. Ett mer hållbart framställt råmaterial skulle därmed potentiellt kunna göra stor skillnad genom att minska beroendet av olja och belastningen på miljön.

Reselo är ett av företagen som tidigare fått stöd inom Bio+programmet för att utveckla sin affärsidé om gummi från björkbark. Nu, nära fyra år efter att Reselo grundandes, har man tecknat ett samarbetsutvecklingsavtal med den finländska däcktillverkaren Nokian Tyres. Nokian Tyres ser det som högprioriterat att hitta alternativa sätt att framställa däck och har som mål att 2035 ha 50 procent förnybart eller återvunnet material i sina produkter.

För att kunna svara upp mot efterfrågan är nästa steg för Reselo att skala upp produktionen och för det behöver man säkra större volymer av råmaterial, det vill säga björkbark. I dagsläget finns ett avtal med Södra och Reselo för också diskussioner med andra pappersbruk i både Sverige och Finland.

Utöver att fungera som råmaterial för däck kan Reselos björkbaserade gummi också användas i andra applikationer, till exempel exteriöra eller interiöra detaljer i en bil, eller i skor och kläder. En biprodukt från produktionen, betulin, är intressant för kosmetika och biofarmaka.

Läs mer om Reselos idé och utvecklingsplaner här: