Innovationsklustret BioBas30

Projekttid: 2022-2024


Det nationella innovationsklustret BioBas30 har syftat till att accelerera utvecklingen och implementeringen av biobaserade lösningar och innovationer inom bygg- och anläggningssektorns hela värdekedja – från råvara, material, produktion, drift-, energi- och värmeförsörjning till återbruk i samspel med ett hållbart energisystem.

Klustret har verkat inom ramen för den lokala färdplanen för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö 2030 (LFM30), som idag inkluderar över 200 aktörer från nämnda sektor, varav 48 byggherrar som utlovat minst var sitt klimatneutralt projekt till 2025.

Över 100 aktörer har anslutit sig sedan starten av BioBas30. Bland dessa finns kommunala bolag, privata och offentliga beställare, finansinstitut, byggare/entreprenörer, materialleverantörer, konsulter, akademier, energi- och värmebolag, skogs- och biomaterialindustrier, drift- och förvaltningsföretag och återbruksföretag. Aktörerna återspeglar hela värdekedjan från råvara, material, produktion, drift-, energi- och värmeförsörjning till återbruk och kompensatoriska åtgärder, vilket är unikt för en forsknings- och utvecklingsplattform som BioBas30. Som nationell struktur med målet att bygga kunskap, utveckla, demonstrera och kommersialisera biobaserade lösningar och värdekedjor har detta varit en avgörande framgångsfaktor.

BioBas30 har arrangerat en mängd evenemang av olika slag både nationellt och lokalt för att sprida kunskap och länka samman innovativa beställare med materialleverantörer. Klustret har också initierat och deltagit i nationella samverkansprojekt med andra initiativ i Sverige och på så sätt bidragit till att förstärka sektorns kapacitet för hållbar innovation. Genom att ta emot flertalet europeiska delegationer och investeringsbolag på besök i den lokala testbädden Malmö, har BioBas30 rönt både nationellt och internationellt intresse.

Fler exempel på konkret arbete i klustret är

  • Aktiv omvärldsbevakning
  • Artiklar från pilotprojekt om risker som traditionellt associeras med biobaserade material (fukt, brand, etc.)
  • Bevakning av användningen av klimatförbättrade åtgärder och biomaterial i pilotprojekten
  • Samverkan med det Vinnovafinansierade projektet Byggherreforum med gemensamt fokus på kopplingar mellan biobaserade material och cirkulära materialflöden
  • Samling av klusteraktörer i satsningen Materialforum, ett dialogforum där materialleverantörer från både den fossila och biobaserade materialbranschen samlas för att diskutera gemensamma åtgärdsplaner.

På dessa sätt har BioBas30 framgångsrikt kunnat etablera sig som nationell plattform och slutit luckorna i den biobaserade värdekedjan. Klustret har skapat förutsättningar för att nya behov kunnat identifierats, kunskap och erfarenheter kunnat delats och nya aktörskonstellationer och affärsmodeller bildats som påskyndat implementeringen av nya lösningar i samhället.

Läs mer om BioBas30 och klustrets resultat och påverkan samt vilka slutsatser man drar efter tre års verksamhet i slutrapporten.


Ledning och koordinering
Lokal färdplan Malmö 2030 Ekonomisk förening

Kontaktperson
Jennifer Cronborn
jennifer.cronborn@lfm30.se

Tidplan
Januari 2022 – december 2024

Total projektkostnad
4 981 600 SEK

Energimyndighetens projektnummer
2021-00288