Projekttid: 2022-2024

Innovationsnätverket Gröna elektriska energiinnovationer, GIVE, finansierades som projekt med medel från Bio+programmet under åren 2022–2024.
Målet med projektet GIVE var utforma och etablera ett nytt världsledande kluster med syfte att stimulera och accelerera användningen av och företagandet inom gröna organiska elektriska energisystem.
Under projekttiden har GIVE tagit en roll som aktör inom innovation för biobaserad elektronik, elektrokemi och hållbara material – med särskilt fokus på skogliga resurser. Genom seminarier, innovationsluncher, internationellt deltagande och stöd till pilotprojekt som Innovate Electrochemistry Lab och pappersbaserade RFID-taggar har nätverket främjat nya samarbeten, tekniker och affärsmodeller.
Under innovationsklustrets paraply har man samlat goda och bidragit till ökad kunskap om hur produktutvecklare och designers kan bli drivande i omställningen. Lärdomar har lett till en tydligare inriktning mot cirkulära värdekedjor och fortsatt innovationsfacilitering i framtida satsningar. De viktigaste slutsatserna som kunnat dras från projektet GIVE är:
Skogsbaserade material är strategiskt viktiga och efterfrågade
Material som lignin och cellulosa har framtida potential att i vissa fall kunna ersätta fossila alternativ inom teknikområden som elektronik, batterier och bränsleceller. GIVE har lyft fram behovet av att fokusera på dessa tillämpningar och samtidigt skapat konkreta samarbeten och innovationer baserade på skoglig råvara.
Tidig involvering av produktutvecklare är avgörande
Hållbara materiallösningar måste nå designers, produktutvecklare och ingenjörer tidigt i utvecklingskedjan. Det krävs stödstrukturer, utbildning och praktiska exempel för att nya gröna alternativ ska tas upp och integreras i kommersiella produkter.
Samverkan och internationalisering stärker innovation och tillväxt
Projektet har framgångsrikt kopplat samman aktörer längs hela värdekedjan – från forskare och startups till industri och offentlig sektor. GIVEs insatser inom matchmaking, internationalisering och ansökningsstöd har bidragit till både ökad synlighet och affärspotential för svenska deeptech-bolag inom hållbara material och energisystem.
Ledning och koordinering
Norrköping Science Park
Kontaktperson
Dag Forsén
dag.forsen@nosp.se
Tidplan
Januari 2022 – december 2024
Total projektkostnad
4 000 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00292