Uthållig odling av rotskottföryngrad hybridasp

Hybridasp är ett snabbväxande trädslag som är intressant i satsningen på att ta fram förnybara råvaror och att fasa ut fossila produkter och energikällor. Det finns idag viss kunskap om den första generationen planterad hybridasp. Studier har visat att denna generation kan uppnå en årlig medelproduktion på över 20 m3 (ca. 7 ton torrsubstans) per hektar på bördiga marker. Nästa generation kännetecknas av mycket stamtäta rotskottsuppslag med en betydande biomassaproduktion. Kunskapsläget för denna generation är sämre och syftet med denna studie är att öka kunskapen om de självföryngrade beståndens produktion och skötsel. Vi avser att fullfölja ett försök som nu har följts under 12 år och där vi testar omloppstider på 4, 8 och 16 år. Försöket ska följas till en ålder på 16 år och medel söks för kommande fyra års mätningar samt för en slutredovisning av hela försöket. Vi utvärderar försöket med avseende på produktion, uthållighet, näringsuttag och markrörändringar.
Nils Fahlvik
Skogforsk
Projektinformation
Deltagare
Skogforsk
Tidplan
Januari 2022 - december 2025
Total projektkostnad
815 000 kr
Energimyndighetens projektnummer
2021-00065
Fler projekt

Biogasscenarier
Biogas är förknippat med flera nyttor som kan stödja en omställning mot en cirkulär ekonomi med minskad klimatpåverkan. Den statliga offentliga utredningen SOU 2019:63 har därför föreslagit en femfaldig ökning av den svenska biogasproduktionen, från…
Projektledare: Thomas Hans-Martin Magnusson
Pågående

Bioflex – biobaserade energibärares bidrag till ett flexibelt energisystem
Bioflex syftar till att öka flexibiliteten, redundansen och robustheten i energisystemet genom att integrera biologiskt producerade energibärare (biovätgas/biogas) med elektrolytisk vätgas. Genom att kombinera två energibärare ämnar projektet undersöka möjliga synergieffekter mellan de olika produktionsvägarna….
Projektledare: Kristina Broberg
Pågående

En flexibel bioekonomi – nyckelfaktor för att möjliggöra investeringar i bioraffinaderier
Inhemska hållbara bioresurser är en viktig pusselbit i energisystemomställningen men användningen begränsas kraftigt av brist på investeringar i storskaliga bioraffinaderier. En orsak till detta är marknadsrisker relaterade till den framtida utvecklingen på råvaru- och produktmarknader….
Projektledare: Elisabeth Wetterlund
Pågående